2010. február 28., vasárnap

Egy ország, Makes Házasságtörés A Crime


Hűtlen házastársak Kambodzsában szembenézni egy év börtön után az ország a parlament alsóháza elfogadott egy törvényt tiltja, hogy házasságtörést követett el, valamint a poligámia és a vérfertőzés.

A törvény azt büntesse kambodzsaiak a házasságon kívüli kapcsolatok vagy a vérfertőzés között egy hónap és egy év börtön, plusz a bírság akár 250 dollár.

Hivatalosan házasságot a második házastárs lenne büntethető, a hat hónap és egy év börtönbüntetésre, valamint az ugyanazon a bírságot.

A Szenátus is jóvá kell hagynia a törvény, amely aztán megy a King Norodom Sihamoni aláírásra, de mindkettő úgy a formaságokat.

A törvény 64-én hagyta jóvá a kambodzsai 123 képviselő, az ellenzéki párt bojkottálja a szavazást egy törvény úgy vélik, hogy drákói.

"Ez a törvény jó lesz csak papíron, de ez nem lehet megfelelően érvényesíteni," ellenzéki párt vezetője, Sam Rainsy mondta újságíróknak.

"Az igazi cél az, hogy fogják használni ezt a törvényt, mint egy eszköz emberek ellen akarnak politikailag rosszul kezel."

Királypárti jogalkotó Monh Saphan figyelmeztette a törvényt hogy "avatkozzanak be a magánéletébe", és azt mondta: a nemzet jobban szolgálná az edzési korrupcióellenes törvényeket.

De a nemzetgyűlés elnöke, Heng Samrin mondta a törvény segít erősíteni a királyság erkölcs.

"Ez a törvény is segíthet a korrupció csökkentésére, mert ha egy kormányzati tisztviselő nem sok feleséget vagy szeretõje, õ lesz mohó az állam pénzét, mondta.

Az ellenzék elítélte a joga, mint primitivizmus a népirtó Vörös Khmer rezsim uralkodott az országban, 1975-1979, amikor a házasságon kívüli ügyek megbüntették a végrehajtás.

Hun Sen miniszterelnök javasolta a törvény öt hónappal ezelőtt, miután nyilvánosan morgott a kormányzati tisztviselők s ezzel a szeretõje helyett feleségük hatósági feladatokat.

Noha a poligámia általános gyakorlat a hagyományos khmer családok, a törvény is befolyásolja vezetője a royalista párt FUNCINPEC herceg Norodom Ranariddh, aki gyakran nyilvánosan az ő szeretője.

Ranariddh herceg volt, a Parlament elnökének, amíg az év elején, amikor megváltoztatta a követelmények a parlamenti többséget, és átnyújtotta a törvényhozás ellenőrzése alatt, hogy Hun Sen pártja.

Copyright © 2006 Agence France Presse.